d

Alienum phaedrum torquatos
nec eu, vis detraxit periculis ex,
nihil expetendis in mei.

contact
neva@office.com
+456933336454
2606 Saints Alley
Tampa, FL 33602
Follow Us

Alterpartiet

Vesterhede Kirke har en attraktion, som ikke findes mage til i nogen af de nordiske landes kirker!” Sådan skrev Vestkysten den 1. april 1963, og det var ikke nogen aprilsnar!

Baggrunden var den, at Vesterhede Kirke havde fået indviet sit nye kunstværk – bronzeskulpturen med titlen: “Korsgangen”. Billedhuggeren og kunstprofessoren Mogens Bøggild har selv udtalt, at han blev grebet af lysten til at lave noget helt nyt og hidtil uset i de nordiske kirker.

I forbindelse med den restaurering af Vesterhede Kirke, der fandt sted forud for kirkens 50 års jubilæum i 1960, havde menighedsrådet gjort sig nogle tanker om, hvordan man bedst kunne frigøre alteret, som hidtil havde stået tæt op mod den østlige væg i kirkens korparti. Man ønskede at rykke det lidt længere frem, og menighedsrådet spurgte Selskabet for Kirkelig Kunst til råds. Her kom professor Mogens Bøggild ind i billedet, og han mente, at denne hedekirke med de glatte vægge godt kunne trænge til et stykke kunst.

Menighedsrådet tog imod tilbuddet fra professoren om, at man ville lave det som elevarbejde ved Kunstakademiet gennem en konkurrence blandt de kunststuderende.

Mogens Bøggild blev imidlertid senere så grebet af tanken, at han selv udførte det store arbejde. Han stod ved sit tilbud om, at det skulle overdrages kirken til “elevpris”, hvilket vil sige 12.500 kr.!

Mogens Bøgilds alterskulptur fik plads på alteret, mens det hidtidige altermaleri af Kristus på korset blev pålaceret på kirkens nordvæg mellem to vinduer. Her hænger maleriet stadig.

Skulpturen fik oprindelig plads på en egetræsopsats på selve alterbordet, men i forbindelse med renoveringen i 2010 er den blevet “ophøjet” og sat på en bronzeplade på kirkens østlige bagvæg og “svæver” således nu over alterbordet, som stadig står frit et stykke fra bagvæggen.